fredag, februari 23, 2007

Är det här rätt?

http://www.barometern.se/article/1213059_103-118-0-0

Tydligen så fungerar inte länken längre, då man måste logga in för att kunna läsa det. Men det handlade i korta drag om att en skola la upp alla elevers betyg, omdöme och närvaro på en hemsida som fanns tillgänglig för föräldrar, lärare och elever att gå in på.

Ska dagens skolelever bli blottade på detta sätt? Jag kan säga att jag hade inte velat att det hade funnits när jag gick i skolan, fast å andra sidan kanske jag hade haft en annan syn på skolgången under den tiden om det hade funnits.

Har ångrat så många gånger att jag då tog det så oseriöst och kan det där hjälpa så är det säkert bra, men jag får en känsla av obehag att veta att all sån info finns så tillgänglig.

3 kommentarer:

Wolf sa...

Ja d där är ju att gå för långt.. att alla ska få inloggningsmöjligheter... lite ska väl kunna va enbart mellan skolan o eleven tills föräldrarmötet, om d är tillräckligt allvarligt tas ju sånt upp där för de mesta.. gjorde d på min tid iaf...

nej de där dissar jag iaf

Anonym sa...

Jag har hört talas om skolor som har sidor där alla omdömen, betyg och sånt står men då har det varit att elevens förälder har ett särskilt lösenord och enbart de kan se sitt eget barns omdöme. Där kunde även läraren skriva till föräldern om det var något särskilt. Det tycker jag är jättebra att kunna kommunicera via nätet för de som har möjlighet till det (alla har ju faktiskt inte dator ännu även om man nästan tar det för givet idag). Men å andra sidan är ju IUP (individuella utvecklingsplanerna) allmänna handlingar och offentlighetsprincipen gäller där. Så där kan ju vem som helst begära ut om en elev, Fast då är det att poängtera att inget kränkande ska stå i dessa papper om eleven. Däremot är åtgärdsprogram (dokument som läraren tillsammans med speciallärare, föräldrar och elev upprättar tillsammans för att ge eleven extra hjälp) inte allmänna handlingar - viljet ju är jättebra! Men jag kan inte påstå att jag tycker att några papper alls om elever ska vara offentliga förutom de slutgiltiga betygen. Omdömen under tiden är mellan lärarna, elev och föräldrar.

Anonym sa...

Jag har hört talas om skolor som har sidor där alla omdömen, betyg och sånt står men då har det varit att elevens förälder har ett särskilt lösenord och enbart de kan se sitt eget barns omdöme. Där kunde även läraren skriva till föräldern om det var något särskilt. Det tycker jag är jättebra att kunna kommunicera via nätet för de som har möjlighet till det (alla har ju faktiskt inte dator ännu även om man nästan tar det för givet idag). Men å andra sidan är ju IUP (individuella utvecklingsplanerna) allmänna handlingar och offentlighetsprincipen gäller där. Så där kan ju vem som helst begära ut om en elev, Fast då är det att poängtera att inget kränkande ska stå i dessa papper om eleven. Däremot är åtgärdsprogram (dokument som läraren tillsammans med speciallärare, föräldrar och elev upprättar tillsammans för att ge eleven extra hjälp) inte allmänna handlingar - viljet ju är jättebra! Men jag kan inte påstå att jag tycker att några papper alls om elever ska vara offentliga förutom de slutgiltiga betygen. Omdömen under tiden är mellan lärarna, elev och föräldrar. Det stjälper eleven och är inte till nån nytta alls. Iofs vet jag inte om det gällde högstadiet just och att de försökte motivera eleverna att plugga mer - MEN det finns faktiskt andra metoder att få elever intresserade. Då är det ju faktiskt upp till läraren att göra undervisningen mer intressant!